woensdag, juli 18, 2007

Bomen Schinveld mochten niet gekapt

AMSTERDAM - Het ministerie van Defensie mag geen bomen meer kappen in de bossen bij het Limburgse Schinveld. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald.
De bomen moeten worden gekapt om een veilige aanvliegroute te maken voor Awacs-toestellen van en naar de Navo-basis Geilenkirchen, net over de Nederlandse grens. De provincie Limburg en de gemeente Onderbanken, waartoe Schinveld behoort, gingen hiertegen in beroep bij de Raad van State.
Vorig jaar gaf de toenmalige minister van Vrom Sybilla Dekker (VVD) toestemming voor de kap van twintig hectare bos in Schinveld. De vliegroute naar Geilenkirchen voldeed niet aan de veiligheidsvoorschriften van de Navo. Hiermee vernietigde het Rijk een artikel uit de Limburgse milieuverordening.
De Raad van State oordeelde woensdag dat voor dertien van de twintig hectare 'niet aannemelijk is geworden dat de noodzaak bestond binnen dit deelgebied op korte termijn bomen te kappen'.
Voor de overige zeven hectare vond de Raad van State de beslissing van Dekker 'onzorgvuldig voorbereid en niet deugdelijk gemotiveerd'. Het gaat dan om onder meer om geluidsoverlast en de belasting voor het milieu. Tegen de uitspraak van de Raad van State is geen beroep mogelijk.
Het Limburgse Schinveld ondervindt al jaren hinder van de nabijgelegen vliegbasis. De inwoners van de Nederlandse grensgemeente hebben last van de lawaaiige Awacs-vliegtuigen die het luchtruim in de gaten houden.
De bossen waren enkele malen het decor van acties. In december 2005 ketenden actievoerders zich vast aan bomen om het kappen tegen te gaan. De politie verrichtte toen meer dan honderd arrestaties.
Vorige maand hielden actievoerders van milieuactiegroep Groenfront! nog een symbolische actie tegen de nieuwe plannen om bomen te kappen. Zij hingen een boomhut op en bezetten een deel van het bos.
(Bron)

Geen opmerkingen: