zondag, juli 15, 2007

Sudan bombardeert weer burgers in Darfur

KHARTOUM - Het leger van Sudan is weer begonnen met het bombarderen van burgerdoelen in de door geweld geteisterde Sudanese regio Darfur. Dat heeft de Amerikaanse speciale gezant voor Darfur Andrew Natsios vrijdag laten weten.
"Na een onderbreking van de bombardementen tussen begin februari en het einde van april heeft de Sudanese regering de bombardementen weer hervat", zei Natsios tijdens een persconferentie in de Sudanese hoofdstad Khartoum na een bezoek aan Darfur.
Het rebellenbolwerk Jebel Marra is het belangrijkste doelwit van de bombardementen.
Natsios riep de regering in Khartoum op de beschietingen onmiddellijk te stoppen. Ook haalde hij uit naar de krijgsheren van rebellengroepen die zich schuldig zouden maken aan banditisme en het zeer fragiele vredesproces zouden frustreren.
In Darfur vechten Arabische milities met steun van het Sudanese leger tegen zwarte rebellen. De Arabische milities, de Janjaweed, hebben veel dorpen van de zwarte burgerbevolking vernietigd. Sinds begin 2003 zijn meer dan 200.000 mensen om het leven gekomen en zeker twee miljoen mensen op de vlucht geslagen. Eerder gesloten bestanden worden nauwelijks nageleefd door de strijdende partijen.
(Bron)

Geen opmerkingen: