woensdag, juli 18, 2007

Dreiging acties openbaar vervoer in grote steden

DEN HAAG - Het personeel van de openbaarvervoerbedrijven in de vier grote steden dreigt het werk neer te leggen.
De ondernemingsraden van GVB (Amsterdam), RET (Rotterdam), HTM (Den Haag) en GVU (Utrecht) voorspellen grote arbeidsonrust als het kabinet een motie van de Tweede Kamer om de verplichte aanbesteding van het openbaar vervoer in die steden te schrappen, naast zich neer legt.
Twee weken geleden nam de Tweede Kamer de motie aan, ondanks fel verzet van staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer). Volgens haar heeft de Kamer onduidelijkheid gecreƫerd en een lange periode van onzekerheid.
Utrecht heeft op grond van de nu omstreden wet Personenvervoer 2000 het gemeentelijk openbaar vervoer al verkocht (aan Connexxion).
In de huidige wet staat dat het stads- en streekvervoer verplicht moet worden aanbesteed. De staatssecretaris memoreerde begin juli nog dat de Kamer, inclusief de PvdA, daarmee vorig jaar nog heeft ingestemd. "Je moet als Kamer je houden aan je eigen keuze en niet een andere richting inslaan", vond Huizinga.
De staatssecretaris gaf aan dat ze over de ontstane situatie wil praten met het kabinet. Tot nu toe is dat niet gebeurd, en het duurt waarschijnlijk nog wel even voordat er een standpunt van het kabinet komt.
Afgelopen vrijdag begon het zomerreces in politiek Den Haag. Op vrijdag 17 augustus staat de eerstvolgende ministerraad gepland.
(Bron)

Geen opmerkingen: