vrijdag, juli 20, 2007

Vergiftigingsverschijnselen bij Oekraïners na fosfor-drama

AMSTERDAM - Het aantal Oekraïners dat kampt met vergiftigingsverschijnselen sinds maandagavond een trein met gele fosfor in hun woongebied ontspoorde en in brand vloog, is opgelopen tot 152. Allen zijn in het ziekenhuis opgenomen.
Onder de slachtoffers zijn 47 kinderen. Dit heeft een woordvoerster van het Oekraïense ministerie van volksgezondheid donderdag bekendgemaakt.
De giftige rook van de fosfortrein sloeg neer in veertien dorpen in het westen van Oekraïne. De trein was van Kazachstan onderweg naar Polen toen hij bij Lviv aan de Poolse grens ontspoorde.
Vijftien van de 58 wagons sloegen om en zes vlogen in brand. Onder de vergiftigden zijn ook hulpverleners die zonder beschermende kleding te dragen als eerste bij het vuur aankwamen en geen weet hadden van de ernst van de situatie.
Minister van transport Mykola Rudkovsky zei dat er aanwijzingen zijn dat het ongeluk veroorzaakt is door een schending van veiligheidsvoorschriften. De drukventielen van de wagons waren defect, en de wagons zelf hadden vijf jaar terug al afgeschreven moeten worden, zei hij. Het transport van gele fosfor over Oekraïens grondgebied is tot nader orde opgeschort.
Vice-premier Oleksandr Koezmoek, die de plaats van het ongeluk bezocht, maakte een vergelijking met de kernramp in Tsjernobyl en zei dat de gevolgen nog niet kunnen worden overzien. Een woordvoerder van het ministerie van noodsituaties meldde donderdag dat het gevaar voor de volksgezondheid inmiddels was geweken, terwijl deskundigen waarschuwden dat er in de omgeving van de ramplocatie mogelijk nog gevaarlijke concentraties fosfor voor konden komen.
Gele fosfor is een stof die in contact met lucht van boven de 40 graden spontaan ontbrandt en dan een karakteristieke knoflooklucht verspreidt. De stof is ook zeer giftig en kan de lever aantasten en uitval van verschillende andere organen veroorzaken. In het verleden is de stof ook als chemisch wapen ingezet.
Het verontreinigde gebied waarbinnen de dorpen liggen is negentig vierkante kilometer groot. Gezegd werd dat de inwoners de raad hebben gekregen om binnen te blijven en voorlopig geen bronwater te drinken, groenten uit hun tuin te eten of melk van hun koeien te drinken.
Fosforverbindingen (fosfaten) worden vooral gebruikt bij de productie van kunstmest, maar zijn ook een belangrijk ingrediënt van pesticiden, tandpasta, wasmiddelen, explosieven, zenuwgassen en vuurwerk.
(Bron)

Geen opmerkingen: