vrijdag, juli 20, 2007

Frituren binnenkort met stoom

UTRECHT - Frituren zonder vet. Maar met oververhitte stoom, die circuleert in een gesloten circuit. Onderzoeksorganisatie TNO heeft een "gezond en veilig" alternatief voor de traditionele frituurpan ontwikkeld.
De HiFri komt eind dit jaar op de markt. De stoom, die een temperatuur heeft van 200 graden Celsius, wordt in direct contact gebracht met het product en draagt daarbij - net als bij normaal frituren - warmte over.
Sinds een aantal jaren werkt TNO met super heated steam technology (SHS) in de voedingsmiddelenindustrie. Met die techniek is de hoeveelheid calorieën, vet en (trans)vetzuren in snacks en gerechten aanmerkelijk te verlagen, zonder dat dit ten koste gaat van de knapperigheid.
Het gesloten systeem zorgt ervoor dat er geen luchtjes vrijkomen en voorkomt brandwonden als gevolg van oliespetters. De afwezigheid van zuurstof verkleint bovendien de kans op oxidatie van het product.
De SHS-frituureenheid is vooralsnog uitsluitend beschikbaar voor restaurants en cateraars. Voor de productie van het frituurpan-nieuwe-stijl werkte TNO samen met Kiremko Duurland, een bekende fabrikant van bakwanden.
(Bron)

Geen opmerkingen: