vrijdag, juli 20, 2007

'Fietsersbond wil zijwielen voor oudere fietsers'

AMSTERDAM - De fietsen van 55-plussers moeten uitgerust worden met zijwielen. Daarvoor pleit de Fietsersbond vrijdag in De Telegraaf. Volgens de bond overlijden jaarlijks gemiddeld 110 oudere fietsers door een ongeluk. De bond wil dit aantal ongelukken terugdringen door hun fietsen te voorzien van zijwielen, schrijft de krant.
Uit nieuw onderzoek van de stichting Consument en Veiligheid zou blijken dat elk jaar gemiddeld 3.400 mensen van 55 jaar of ouder in het ziekenhuis belanden na een val of ongeluk met hun fiets.
Dit aantal ziekenhuisopnamen zou tussen 2001 en 2005 met 22 procent zijn gestegen. Volgens de onderzoekers komt dit doordat ouderen zich niet realiseren dat ze moeite hebben met het inschatten van het drukke verkeer.
Van de 110 ouderen die jaarlijks op de fiets overlijden, zou de helft boven de 75 jaar zijn.
In een reactie laat Hugo van der Steenhoven, directeur van de Fietsersbond, weten dat zij voornamelijk pleiten voor en goed onderhouden fietspaden en voor 80plussers voor aangepaste fietsen.
Op de website van de bond is te lezen dat het in Telegraaf-bericht over de ouderen onjuistheden staan. "Een fiets met zijwieltjes wordt nauwelijks geadviseerd. Dat is een optie voor een zeer kleine groep ouderen die met specifieke problemen kampt."
(Bron)

Geen opmerkingen: