woensdag, juli 18, 2007

Waarschuwing voor gerookte vis

AMSTERDAM - Voorverpakte gerookte vis kan een schadelijke bacterie bevatten. Daarom moet deze vis voor het eten tot minstens 85 graden worden verhit. Dat heeft de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) dinsdag bekendgemaakt.
De listeria-bacterie kan ernstige problemen veroorzaken, zoals hersenvliesontsteking.
Het advies geldt vooral voor zwangere vrouwen, omdat de bacterie een spontane abortus kan veroorzaken. Maar ook mensen met een verminderde weerstand zoals ouderen, moeten volgens de VWA oppassen.
De VWA heeft gerookte zalm, forel, paling, haring en makreel onderzocht. In ruim drie procent van de visproducten werden meer listeria-bacteriën aangetroffen dan is toegestaan.
"Listeria is in het bijzonder gevaarlijk omdat de bacterie zich blijft vermenigvuldigen, ook al is het product vacuüm verpakt en ligt het in de koelkast", legt de VWA uit.
Listeria is een algemeen voorkomende bacterie die risico's kan opleveren in producten die niet worden verhit. Ook producten als paté, filet américain en kazen van rauwe melk kunnen de bacterie bevatten.
(Bron)

Geen opmerkingen: