maandag, januari 14, 2008

Alle arbiters krijgen communicatiesetjes

ZEIST - Met ingang van begin februari zijn alle arbitrageteams in de eredivisie voorzien van electronische communicatiemiddelen. Snel daarna zullen de andere scheidsrechters en hun assistenten eveneens de beschikking krijgen over microfoons en oordopjes.
"De setjes zijn besteld en we verwachten ze over een maand binnen te hebben", liet scheidsrechtersbaas Jaap Uilenberg maandag weten.
Tot dusver gebruiken alleen de internationale A-scheidsrechters Jan Wegereef, Pieter Vink en Eric Braamhaar de apparatuur in de eredivisie. Het drietal heeft de spullen gekregen van de UEFA.
"Het zijn zeer bruikbare hulpmiddelen om de onderlinge samenwerking te verbeteren", stelde Uilenberg. "Het voegt absoluut iets toe aan het niveau van de arbitrage. Maar het gaat zeker niet alles verbeteren. Fouten, hoe onverklaarbaar soms ook, zullen blijven bestaan."
Uilenberg zei verder ook dat Arbiters die in het betaalde voetbal opzichtig in de fout gaan, niet hoeven te vrezen voor een schorsing. De scheidsrechtersbaas ziet niets in het "voorstel" van NEC-trainer Mario Been om in navolging van spelers en trainers ook de spelleiders tuchtrechterlijk aan te pakken.
"Dat hebben we nog nooit gedaan en dat gaan we ook niet doen", benadrukte Uilenberg maandag. "Een speler die een open kans mist, wordt toch ook niet geschorst? Het maken van fouten zit opgesloten in het voetbal, dus ook in de arbitrage. Van een schorsing wordt geen scheidsrechter beter."
Uilenberg gaf wel aan dat arbiters die duidelijk meerdere wedstrijden uit vorm zijn een "aangepast" programma krijgen. "Voor spelers die een mindere periode doormaken, is dat niet anders."
(Bron)

Geen opmerkingen: