donderdag, januari 17, 2008

Compensatie Britse slachtoffers zenuwgas onzeker

LONDEN - Het Britse ministerie van Defensie heeft 360 slachtoffers van experimenten met zenuwgas in totaal ruim 4 miljoen euro en excuses ter compensatie aangeboden.
Dat meldde de BBC donderdag op zijn website. Het is echter niet zeker of alle slachtoffers, oud-militairen, daadwerkelijk de schadevergoeding van ongeveer 11.180 euro per persoon krijgen.
Volgens sommige oudgedienden betaalt het ministerie pas uit, als alle slachtoffers akkoord zijn met de compensatie. Ongeveer 90 procent van hen heeft inmiddels een handtekening gezet, maar sommigen vinden het bedrag te laag en weigeren te tekenen. Het ministerie ontkent dat het de slachtoffers onder druk zet.
In de jaren vijftig en zestig namen honderden militairen vrijwillig deel aan experimenten met zenuwgas in het wetenschappelijke militaire centrum Porton Down in Wiltshire.
De militairen dachten dat het om tests voor medicijnen voor verkoudheid ging, maar veel soldaten kregen sarin toegediend. Dit is een van de gevaarlijkste zenuwgassen, dat door de nazi's in de Tweede Wereldoorlog is ontwikkeld.
De meeste slachtoffers hebben hun hele leven problemen gehad met hun gezondheid, zoals huidziekten en psychische problemen.
Een 20-jarige militair van de luchtmacht is in 1953 overleden na een experiment in het wetenschappelijke centrum Porton Down. Zijn familie heeft een bedrag van 135.000 euro gekregen als schadevergoeding.
Ook hij dacht aan een verkoudheidstest deel te nemen, maar hij kreeg sarin toegediend en stierf binnen een uur.
(Bron)

Geen opmerkingen: