donderdag, januari 17, 2008

'Ongeveer 6000 zwerfjongeren in Nederland'

DEN HAAG - In Nederland zijn naar schatting 6000 zwerfjongeren. Dat concludeert de Algemene Rekenkamer in een rapport dat donderdag is gepubliceerd. De rekenkamer doet al sinds 2002 onderzoek naar de jongeren.
Volgens de instantie is er reden om zeer bezorgd te zijn over de opvangmogelijkheden voor de groep. De opvang en begeleiding van de probleemjongeren staat de laatste jaren bij veel bestuurders op de politieke agenda. Toch wijst niets erop dat de problemen zijn verminderd, zegt de rekenkamer.
Zwerfjongeren zijn jongeren tot 25 jaar die meer dan één probleem hebben, dakloos zijn of af en toe in opvang verblijven. Het aantal van 6000 is hoger dan schattingen in eerdere onderzoeken.
Volgens de rekenkamer hoeft het niet zo te zijn dat er daadwerkelijk meer zwerfjongeren zijn. Het kan ook zijn dat gemeenten het aantal jongeren dat op straat zwerft beter registreren.
De rekenkamer moet het bij schattingen houden omdat concrete gegevens ontbreken. Lokale bestuurders houden er nog steeds verschillende manieren op na om de jongeren te registreren.
Volgens de onderzoekers zijn gemeenten wel steeds meer bereid om projecten op te zetten voor hulp aan de jongeren.
Het ministerie van Volksgezondheid doet in 2010 een landelijk onderzoek naar de groep.
De Federatie Opvang, een koepelorganisatie van instellingen voor maatschappelijke opvang, wil dat het ministerie van Volksgezondheid eindelijk 'doorpakt'.
Gemeenten en provincies zouden moeten worden verplicht gezamenlijk beleid te ontwikkelen. Het rijk moet volgens de Federatie Opvang ook meer geld beschikbaar stellen voor de groep zwerfjeugd.
(Bron)

Geen opmerkingen: