maandag, januari 14, 2008

Oudere krijgt steeds meer thuiszorg

VOORBURG - Ouderen krijgen steeds meer zorg. Vooral het aantal uren thuiszorg is in 2005 en 2006 toegenomen.
Dat blijkt uit maandag verschenen cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het aantal patiënten met thuiszorg is in de periode 2002-2006 met gemiddeld 2,8 procent per jaar toegenomen. Het aantal uren zorg per patiënt is sterker gestegen, gemiddeld met 3,4 procent per jaar.
Het CBS stelt dat de hoeveelheid zorg voor ouderen sneller groeit dan het aantal patiënten. Per oudere neemt dus de zorg toe. Deze toename is voor ouderen met thuiszorg sterker dan voor bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen.
Thuiszorgpatiënten krijgen niet alleen meer uren, maar ook steeds zwaardere vormen van zorg, zoals verpleging in plaats van verzorging.
Het aantal bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen daalde in de periode 2002-2006 met gemiddeld 0,9 procent per jaar. Ook het aantal verpleeg- en verzorgingsdagen daalde licht. Toch steeg de hoeveelheid geleverde zorg met gemiddeld 2,2 procent per jaar. Dat komt vooral doordat verschillende groepen bewoners steeds meer aanvullende zorg kregen.
Het gaat bijvoorbeeld om extra verzorging en verpleging voor dementerende ouderen en extra zorg voor patiënten met reuma, Korsakov en niet aangeboren hersenletsel.
(Bron)

Geen opmerkingen: