donderdag, januari 17, 2008

Lopen op water is mogelijk

Maïzena is voor normale mensen een bindmiddel in het keukenkastje. Natuurkundigen doen er veel leukere dingen mee dan een saus indikken. Een maïzenaoplossing is waterig, maar als je er voldoende kracht op zet, kun je erover heen lopen.
Hoogleraar natuurkunde Daniël Bonn verklaarde het bizarre blokkeergedrag.
Een mengsel van water en maïzena is het recept voor een van de meligste wetenschapscocktails. Stomp de vloeistof en je hand blijft droog; roer zachtjes met een lepeltje en het spul is vloeibaar als water.
Wie durft, een klein zwembad heeft en kilo's maïzena te pakken kan krijgen, kan zelfs over de niet-Newtonse oplossing lopen. Natuurkundigen weten dat de vloeistof makkelijk stroomt bij lage snelheden, maar dat snelle bewegingen enorme stroomweerstand opwekken.
Door die 'shear thickening' blijft de vloeistofspiegel intact en spettert de maïzena-oplossing niet uiteen. Daniël Bonn, hoogleraar Complexe vloeistoffen aan de Universiteit van Amsterdam, beschrijft in de Physical Review Letters hoe dat kan.
Bonn's team onderzocht de zwevende maïzena-deeltjes met een MRI-scan. Zo konden de onderzoekers de beweging van de bolletjes precies volgen. Het blijkt dat de bolletjes over elkaar moeten kunnen rollen, wil de vloeistof stromen. Dat betekent dat de vloeistof iets uit moet zetten om ruimte tussen de maïzena te maken.
Bij te hoge druk - zoals van een mens die over de vloeistof loopt - is er geen ruimte voor bewegende maïzena en blokkeert de oplossing zichzelf. Maar blijf niet te lang staan: dan krijgt de elastische massa de tijd om te stromen en zak je langzaam maar zeker naar beneden.
(Bron)

Geen opmerkingen: