zondag, januari 13, 2008

PvdA en SP streven naar verbod pelsdierhouderij

DEN HAAG - De PvdA en de SP streven ernaar dat het houden van pelsdieren voor de productie van bont met ingang van 2018 in Nederland is verboden.
PvdA-Tweede Kamerlid Harm-Evert Waalkens en zijn SP-collega Krista van Velzen dienen daarvoor maandag een initiatiefwet in.
Volgens Van Velzen past het fokken van dieren voor de bontproductie niet meer in deze tijd. "Er zijn genoeg alternatieven, het jaarlijks doden van vier miljoen nertsen ten bate van luxe veroorzaakt onnodig dierenleed", zegt zij.
Waalkens en Van Velzen, beiden eens uitgeroepen tot dierenbeschermer van het jaar, geven fokkers tien jaar om hun huidige werkzaamheden te beƫindigen, zodat die hun investeringen kunnen terugverdienen en op een andere activiteit kunnen overschakelen.
Het kabinet-Kok II (1998-2002) wilde ook het houden van pelsdieren voor de bontproductie verbieden, maar dat voorstel is nooit in stemming gebracht.
Uit onderzoek is gebleken dat bijna 75 procent van de Nederlanders voor een wettelijk verbod is. Waalkens en Van Velzen hopen dat minister Gerda Verburg van Landbouw hun voorstel overneemt en niet wacht op Europese regelgeving.
Eerder heeft zij de invoer van zeehondenbont in Nederland verboden, hoewel de Europese Unie daartoe nog niet had besloten.
(Bron)

Geen opmerkingen: