donderdag, januari 17, 2008

Japan laat milieuactivisten gaan

TOKIO - Japanse vissers hebben donderdag twee milieuactivisten laten gaan die sinds dinsdag in de wateren van Antarctica tegen hun zin waren vastgehouden op een Japanse walvisvaarder.
Het duo is overgedragen aan de bemanning van een schip van de Australische douane, meldde het Japanse persbureau Kyodo.
Australiƫ had bij Japan aangedrongen op het vrijlaten van de Australische en de Britse milieuactivist. De twee zijn lid van Sea Shepherd Conservation Society, een Amerikaanse vrijwilligersorganisatie die zich wereldwijd inzet voor de bescherming van walvissen, zeehonden, dolfijnen en al het andere leven in zee.
De twee activisten waren aan boord gegaan van de Japanse walvisvaarder om de bemanning een protestbrief te overhandigen. Zij vinden dat de Japanners illegaal walvissen doden.
Japan werd in 1986 door internationale verdragen gedwongen de commerciƫle walvisjacht te staken. Sindsdien wordt nog geregeld gejaagd op walvissen, waarbij Tokio zich beroept op wetenschappelijk onderzoek.
Japan wil dit seizoen ruim negenhonderd dwergvinvissen en vijftig bultrugwalvissen harpoeneren. Het vlees ervan belandt uiteindelijk op menukaarten. Volgens Tokio loopt het voortbestaan van de soorten geen gevaar.
(Bron)

Er zijn ook heel veel Japanners, is daar wel goed onderzoek naar gedaan? Wie weet hoe lekker ze zijn!

Geen opmerkingen: