vrijdag, januari 18, 2008

Kandidaat-raadslid veroordeeld voor verkiezingsfraude

DEN BOSCH - Kandidaat-gemeenteraadslid Guus te M. uit Zeeland (60) is vrijdag in hoger beroep veroordeeld voor verkiezingsfraude.
Het hof in Den Bosch acht bewezen dat hij bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 als lid van een stembureau de stemmachine heeft gemanipuleerd. Zo zou hij 181 voorkeursstemmen op zichzelf hebben uitgebracht.
Te M. is veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden en 240 uur werkstraf, conform de eis van het Openbaar Ministerie. De rechtbank sprak de kandidaat van de lokale partij Zeelands Welzijn in de gemeente Landerd april vorig jaar nog vrij.
Het hof stelde dat "het in de rede had gelegen" om Te M. uit het passief kiesrecht te ontzetten, maar het heeft daarvoor wettelijk gezien niet de mogelijkheid.
Het kandidaat-raadslid zei twee weken geleden dat hij een zetel in de gemeenteraad wilde innemen als hij zou worden vrijgesproken. Er is een zetel vrij, omdat een raadslid wethouder is geworden.
Op basis van verklaringen van kiezers die hun stem konden uitbrengen in het zorgcentrum waar Te M. de stemmachine bediende, komt het hof tot de conclusie dat Te M. de stemmachine keer op keer niet heeft vrijgegeven nadat iemand zijn stem had uitgebracht.
Daardoor kon de volgende kiezer zijn stem niet uitbrengen. Op het scherm bleef de mededeling "u heeft gestemd" staan, die was bedoeld voor de voorgaande kiezer.
Kiezers verlieten als gevolg daarvan het stembureau zonder een stem uit te brengen, waarna Te M. op zichzelf stemde.
Het kandidaat-raadslid uit de gemeente Landerd werd ook verdacht van valsheid in geschrifte. Dit omdat hij een verklaring heeft opgemaakt en ondertekend waarin hij stelt dat hij niets heeft gemerkt van ongeregeldheden op het stembureau waar hij zitting had. Naar de letter van de wet is dit geen valsheid in geschrifte.
Ondanks deze gedeeltelijke vrijspraak kiest het hof toch voor een straf conform de eis. Dit vanwege de ernst van het strafbare feit: De handelwijze van verdachte heeft het belang van eerlijke verkiezingen in gevaar gebracht.
(Bron)

Geen opmerkingen: