zaterdag, januari 19, 2008

Motoren Britse Boeing reageerden niet meer voor landing

AMSTERDAM - Beide motoren van de Boeing 777 van British Airways die donderdag ruim voor de landingsbaan van de luchthaven Heathrow neerkwam reageerden niet toen de piloot drie kilometer voor het beoogde landingspunt gas gaf.
Dat zegt de Britse onderzoeksdienst voor luchtvaartongevallen in een eerste voorlopig rapport.
"Het vliegtuig verloor snelheid en landde op het gras, ruim voor de verharde landingsbaan", stelt het rapport. Waardoor de motoren niet reageerden wordt nader onderzocht.
Het toestel werd zwaar beschadigd maar bleef verder redelijk intact, zodat het voor experts niet zo moeilijk moet zijn de oorzaak te achterhalen.
De Britse onderzoekers worden bijgestaan door de Amerikaanse raad voor verkeersveiligheid NTSB.
Ondanks het gebrek aan motorvermogen wist de piloot het zware toestel over een woonwijk en een drukke verkeersweg te loodsen. Toen de Boeing het gras raakte, brak het landingsgestel af en gleed het toestel op zijn buik verder, om op het beton aan het begin van de baan tot stilstand te komen.
Alle 152 inzittenden konden het toestel snel via de noodglijbanen verlaten. Negentien liepen daarbij lichte verwondingen op.
Het toestel, dat uit Beijing kwam, werd bij de landing bestuurd door de co-piloot. Gezagvoerder Peter Burkill prees eerste officier John Coward en de rest van de bemanning vrijdag op een persconferentie voor hun kundige, professionele en beheerste optreden.
(Bron)

Geen opmerkingen: