vrijdag, juni 20, 2008

Gebrek aan kennis belangrijkste reden Ierse neestem

BRUSSEL - Een gebrek aan kennis over het EU-verdrag is de belangrijkste reden (22 procent) voor de Ierse afwijzing van het Verdrag van Lissabon vorige week. Dat blijkt uit onderzoek van de Europese Commissie in Brussel.
Uit de zogenoemde Eurobarometer komt verder naar voren dat de neestemmers de bescherming van de Ierse identiteit, de Ierse neutraliteit en de Ierse belastingwetgeving als reden opgeven. Ook hebben ze weinig vertrouwen in politici en zijn ze tegen het nieuwe systeem waarbij de EU-landen op rotatiebasis een EU-commissaris leveren.
Van de mensen die niet gingen stemmen, laat meer dan de helft weten dat ook zij te weinig wisten van het verdrag.
Van de neestemmers is 76 procent ervan overtuigd dat de afwijzing van het verdrag de Ierse regering in een goede positie brengt om te onderhandelen over een nieuwe tekst. De EU-leiders hebben op hun top in Brussel donderdag echter aangegeven dat dat geen optie is.
De EU-landen gaan door met het ratificeren van de vorig jaar overeengekomen tekst van het Verdrag van Lissabon. Wel is het mogelijk dat de Ieren op een volgende top een aparte verklaring krijgen over hun interpretatie van het verdrag. Dat zou genoeg moeten zijn om bij een tweede referendum wel de steun van de Ierse bevolking te krijgen.
Zo gebeurde dat ook in 2002 toen de Ierse regering het in eerste instantie afgewezen Verdrag van Nice voor de tweede keer - en toen met succes - voorlegde aan de eigen kiezers.
De Ieren, ook de neestemmers, zijn in overgrote meerderheid wel voorstander van het Ierse lidmaatschap van de EU. Bij de neestemmers is 80 procent daar voor, bij de jastemmers 98 procent.
(Bron)

Ierland krijgt drie maanden voor een oplossing van het 'nee=probleem'. Oftewel: je mag best nee zeggen, maar dat telt niet. En als je dan toch nee zegt, komt dat doordat je het niet snapt.
En de EU lijkt het nog steeds heel gewoon te vinden dat de overgrote meerderheid van de EU-bewoners te weinig informatie zegt te hebben over die EU. Lijkt me een flink PR-probleem.

Geen opmerkingen: