vrijdag, juni 20, 2008

Woningen in Amsterdam ontruimd na verzakking

AMSTERDAM - De vier huizen aan de Amsterdamse Vijzelgracht die donderdagavond in allerijl zijn ontruimd wegens een verzakking, zakken niet verder weg.
Volgens een woordvoerder van het projectbureau Noord-Zuidlijn is de toestand van de huizen sinds zes uur vrijdagochtend stabiel.
Vlak voor de panden is een bouwput voor de aanleg van de Noord-Zuid-metrolijn. In een van de damwanden op dertien meter diepte werd donderdag een gat ontdekt.
Uit het gat stroomt water, waardoor de huizen plotseling zo'n 5 à 6 centimeter zijn verzakt.
De aannemers van de Noord-Zuidlijn proberen het gat zo snel mogelijk te dichten door grote hoeveelheden kunsthars te injecteren. Vrijdagochtend waren ze daar nog niet in geslaagd.
De verzakking was donderdagavond zo ernstig dat ramen uit de sponningen knapten en scheuren in de gevels ontstonden. Of de bewoners snel terug kunnen keren naar hun huizen, kon de woordvoerder niet zeggen.
Maandag kondigden omwonenden van de Vijzelgracht aan dat zij een kort geding aanspannen tegen de gemeente Amsterdam wegens de werkzaamheden aan de nieuwe lijn.
De gemeente heeft de aannemers toestemming gegeven langer door te werken in de avond en op zaterdag. Voor veel bewoners is dit een grote bron van overlast.
(Bron)

Geen opmerkingen: