zaterdag, juni 21, 2008

Tweeduizend polipatiënten ondervoed

Dat blijkt zaterdag uit een onderzoek van het VU Medisch Centrum Amsterdam. Van de tweeduizend zijn er 1680 niet onder behandeling bij een diëtist.
Aanleiding van het onderzoek was het vermoeden dat het gewicht bij veel van deze patiënten niet in verhouding staat tot hun lengte.
Dat vermoeden rees bij organisatie Sneller Beter omdat uit onderzoek was gebleken dat een op de drie patiënten die voor langere tijd zijn opgenomen in het ziekenhuis ondervoed is.
Tijdens het bezoek aan de polikliniek kregen de patiënten een vragenformulier waar onder meer werd gevraagd naar hun eetpatroon en hun gewicht van een maand en zes maanden geleden. Ook werden de patiënten gewogen en werd hun lengte gemeten.
Het genezingsproces bij ondervoede patiënten duurt langer. Ziekenhuizen proberen de problemen op te lossen door een speciale voedingsbehandeling voor ondervoede patiënten voor te schrijven.
Het VU onderzocht negen ziekenhuizen, waaronder die van zichzelf. Andere ziekenhuizen waren onder meer het Rotterdams Medisch Centrum Rijnmond, het Haga Ziekenhuis in Den Haag en het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.
Ruim 2200 patiënten, ruim 1080 mannen en iets meer dan 1200 vrouwen, zijn ondervraagd met een gemiddelde leeftijd van 57 jaar.
(Bron)

Geen opmerkingen: