zaterdag, juni 21, 2008

Intrigerende reportage in het Volkskrant Magazine, over de zogenaamde "2012'ers". Die gaan er vanuit dat de wereld vergaat in 2012, of beter: dat er een einde aan de mensheid komt. Hoe, daar zijn ze het niet over eens - de polen keren zich om, de aarde gaat de andere kant op draaien, een meteorietinslag, een ijstijd, 'uitsterven van energie' of alles tegelijk. Maar het einde komt. Want de Maya-kalender eindigt op 21 december 2012, de Egyptenaren hadden het er ook al over, en 666 uit de bijbel gaat over afwijkingen in de zonnecyclus, ook al een van de oorzaken.

Mensen slaan voedsel in, proberen zich in te kopen bij verenigingen die huisvesting elders regelen (op bergen, zodat de tsunami's van kilometers hoog kunnen worden overleefd, of in bunkers, beschermd tegen de vulkaanuitbarstingen), en regelen andere overlevingszaken.
Een verzekering? Dat hoeft niet meer. Een reddingsvlot, dat is nodig. Gasmaskers, conserven, waterzuiveraars, vuilniszakken, maandverband, tandflos, whisky.

Eén van de geïnterviewden is Petra. Na een droom over een overstroming en de ontdekking dat Jomanda hetzelfde voorspelde, ging ze regelen. Kappen met die nagelsalon, gewoon thuis lekker moederen. En een reddingsvlotje kopen, bronwater, vuurpijlen.
Als ze haar zoontje van school haalt, denkt ze over de andere kids: "Jullie zijn straks dus allemaal dood".
Maar het is niet zo erg dat Nederland eraan gaat. Want ze vindt het hier niet meer leuk. "Neem die immigratie, ze blijven maar mensen toelaten. En daar moeten dan weer huizen voor gebouwd; wordt Nederland nog zwaarder, ligt het straks nog lager, dus dichter bij het water."
Ze solliciteerde bij de PVV, maar werd afgewezen, "alleen omdat ik geen academische graad had". Nu is ze bezig contact te leggen met Rita V., zodat ze die kan vertellen wat ons over vier jaar te wachten staat.
Ze stuurt brieven naar de Telegraaf: "Zeur toch niet zo, in 2012 is alles klaar". Haar brieven worden nooit geplaatst.
Een vader van een klasgenoot van haar zoon had terminale kanker en Petra dacht: "Wees blij, hoef je 2012 tenminste niet mee te maken. Maar zoiets zeg ik dan natuurlijk niet hardop".
Ze zegt dat ze te laf is om nu alvast zelfmoord te plegen, maar dat ze bij elk gezinsdrama dat het nieuws haalt, denkt: "Zij moeten het ook al hebben geweten".

En zo kun je dus alles naar je waan toekletsen. Angstaanjagend.

Geen opmerkingen: