zaterdag, juni 21, 2008

'Kernwapens in Nederland liggen niet veilig'

WASHINGTON - De opslagplaats voor Amerikaanse kernwapens in Nederland voldoet niet aan de veiligheidseisen van de Verenigde Staten. Dat blijkt uit een rapport van de Amerikaanse luchtmacht, waar Time Magazine de hand op heeft weten te leggen.
De kernbommen liggen naar verluidt op de luchtmachtbasis Volkel. De Brabantse basis is overigens niet de enige opslagplaats die in gebreke blijft. Ook de bewaking op bases in België, Duitsland en Italië is ondermaats.
Er is een tekort aan goed geschoold personeel en veiligheidssystemen en hekken moeten dringend gerepareerd worden.
De Amerikaanse luchtmacht bezocht de bases in Europa na een aantal bijna-ongelukken in de VS. De waarnemers concludeerden dat "de meeste locaties significant meer middelen nodig hebben om aan de eisen van het ministerie van Defensie te voldoen". De luchtmacht adviseerde de wapens te "consolideren".
Analisten denken dat daarmee bedoeld wordt dat de VS eigen opslagplaatsen in Europa wil creëren om daar de bommen op te slaan. Dit is echter in strijd met de huidige gang van zaken, waarbij de VS de eigenaar is van de bommen, maar de last deelt met NAVO-landen die de wapens opslaan.
De VS bewaren ongeveer 350 kernbommen in Europa, in zes NAVO-landen. Bewaking gebeurt deels door Amerikaans personeel, deels door veiligheidsdiensten van het gastland.
Krista van Velzen, wapenspecialist van de SP in de Tweede Kamer, zei vrijdag Kamervragen te gaan stellen over de kwestie. "Het kabinet moet onmiddellijk veiligheidsmaatregelen treffen op de militaire basis Volkel", zei ze in het KRO-programma Dingen Die Gebeuren.
Het Nederlandse ministerie van Defensie heeft nooit bevestigd dat de wapens in Volkel liggen opgeslagen. Volgens Van Velzen leidt deze geheimzinnigheid tot "onverantwoorde riscio's" en "moet het kabinet de Tweede Kamer over dit verontrustende Amerikaanse onderzoek informeren en maatregelen nemen".
(Bron)

Dus die kernwapens die er niet zijn, worden niet veilig bewaard.

Geen opmerkingen: