zondag, juni 15, 2008

Op Betuweroute kunnen meer treinen rijden

ZWIJNDRECHT - Op de Betuweroute kunnen sinds zondag in beide richtingen vier treinen per uur rijden. Tot nu toe was de capaciteit één trein per anderhalf uur in beide richtingen.
Dat heeft Keyrail, de exploitant van de 4,7 miljard euro kostende goederenspoorlijn, zondag laten weten.
De reden dat er tot nu toe slechts weinig treinen over de nieuwe spoorlijn door de Betuwe konden rijden, was dat het nieuwe beveiligingssysteem Ertms moest worden getest. In Keyrail, de eerste commerciële spoorexploitant in Europa, werken de havenbedrijven van Amsterdam en Rotterdam en spoorbeheerder ProRail samen. Het bedrijf hoopt in 2012 het punt te bereiken waarop de opbrengsten uit de lijn gelijk aan de kosten zijn.
Op dit moment maken tachtig treinen per week gebruik van de Betuweroute, die loopt van de haven van Rotterdam tot de grens met Duitsland bij Zevenaar. Dat worden er vanaf volgende week 180.
De prognoses zijn voor eind 2008 driehonderd treinen per week en in 2010 zeshonderd. Op het eerste deel van de Betuweroute, de Havenspoorlijn, rijden dit jaar al 40.000 treinen. De meeste treinen rijden aan het eind van de dag en 's nachts. De Betuwelijn ging op 16 juni vorig jaar open.
(Bron)

Geen opmerkingen: