donderdag, juni 19, 2008

Japan krijgt zelfmoordgolf niet onder controle

TOKIO - Twee jaar geleden lanceerde de Japanse overheid een plan om het aantal zelfmoorden in het land van de rijzende zon terug te dringen.
Maar uit donderdag gepubliceerde jaarcijfers van de politie blijkt dat het beleid nog niet aanslaat.
Vorig jaar pleegden volgens de politie 33.093 Japanners zelfmoord. Dat is een stijging van 2,9 procent ten opzichte van 2006.
Het is het tiende jaar op rij dat het cijfer boven de 30.000 ligt. Japan kent een van de hoogste aantallen zelfmoorden ter wereld.
Het recordjaar was 2003. Toen pleegden 34.427 Japanners zelfmoord. Depressie was in 2007 oorzaak nummer een voor een Japanner om zichzelf van het leven te benemen (18 procent van alle gevallen).
Ziekte en schulden zijn andere belangrijke oorzaken. De meeste mensen die de hand aan zichzelf slaan, zijn mannen (71 procent).
Vooral veel ouderen plegen de wanhoopsdaad. Deze categorie boven de zestig jaar vormde vorig jaar 37 procent van alle zelfmoorden.
Dat was een nieuw record, aldus de politie. Eenzaamheid en economische onzekerheid zijn vermoedelijk belangrijke oorzaken.
De regering heeft richtlijnen gepubliceerd die suïcide moeten terugdringen. De overheid wil 20 procent minder zelfmoorden in 2016.
Maar de richtlijnen lijken ineffectief. Critici stellen dat er veel te weinig concrete maatregelen zijn genomen.
(Bron)

Geen opmerkingen: