vrijdag, oktober 23, 2009

Een derde werknemers ontevreden over systeemsnelheid

AMSTERDAM - Door de brede beschikbaarheid van breedband, lijkt het of men extra kritisch naar de snelheid van de ICT-systemen op het werk kijkt. Maar liefst een derde deel van de Nederlandse beroepsbevolking is daar ontevreden over.
Dit blijkt uit de eerste editie van de jaarlijkse ‘Het Nieuwe Werken Monitor’, uitgevoerd onder 1.500 Nederlanders, van Getronics.
Verder maken Nederlanders zich bij thuiswerken veelal zorgen om de veiligheid.
Nederland is niet onverdeeld tevreden over de ICT-voorzieningen op het werk. De Het Nieuwe Werken Monitor 2009 laat zien dat Nederlanders doorgaans tevreden zijn over de inhoud van hun werk (89 procent) en het bedrijf waar ze werken (81 procent), maar de beoordeling van de ICT-infrastructuur is slechts bij 57 procent positief.
Met name de systeemsnelheid is een punt van zorg. Ook vinden veel Nederlanders dat ze te weinig informatie krijgen over de beschikbare ICT-middelen die tot hun beschikking staan.
De helft van de Nederlandse werknemers geeft aan de mogelijkheid te hebben om thuis te werken. Van deze groep vindt 50 procent dit een belangrijke voorwaarde om goed te kunnen functioneren.
Over het algemeen is men dan ook tevreden over het thuiswerken en vindt Nederland dat bedrijven dit meer zouden moeten ondersteunen. Ruim 70 procent denkt dat thuiswerken een (deel)oplossing zou kunnen zijn voor het fileprobleem. Toch maakt bijna tweederde zich (ernstig) zorgen over de veiligheid van bedrijfsdata tijdens het thuiswerken en zien ze dit als een serieuze belemmering.
Hoewel vrijwel iedereen ICT belangrijk zegt te vinden voor het werk en de zakelijke prestaties, geeft de helft (47 procent) van werkend Nederland aan over onvoldoende of beperkte kennis van ICT te beschikken.
Desondanks helpen de ICT-voorzieningen hen om efficiënter te werken (68 procent), dragen deze voorzieningen bij aan de medewerkertevredenheid (61 procent) en stimuleren ze de motivatie van medewerkers (47 procent).
Zodra ICT-middelen ter beschikking worden gesteld aan medewerkers, blijkt zowel het gebruik en via het gebruik ook de gepercipieerde nut van de tool op een hoger niveau te worden getild. Beschikbaarheid en onbekendheid vormen een belangrijke barrière voor het verdere gebruik en het uiteindelijke succes van ICT-middelen.
Voor de Het Nieuwe Werken Monitor 2009 heeft Getronics in totaal ruim 1.500 Nederlanders in de leeftijdsgroep 18 tot 65 jaar laten ondervragen door onafhankelijk onderzoeksbureau InSites Consulting.
De Het Nieuwe Werken Monitor is een jaarlijks onderzoek en belicht de houding en kennis van Nederlandse werknemers ten aanzien van ICT en ‘Het Nieuwe Werken’. De steekproef is representatief voor de Nederlandse parttime en fulltime werkende beroepsbevolking.
(Bron)

Geen opmerkingen: