maandag, oktober 19, 2009

VWS pakt wanbetalers zorgpremie aan

DEN HAAG - Het ministerie van Volksgezondheid laat wanbetalers van de zorgpremie aanpakken. Dat staat op de site van het departement. Landelijk zijn er zo'n 280.000 nalatigen, berekende het ministerie.
Het laat vanaf deze maand 100 euro, plus een verhoging van 30 euro, inhouden op de salarissen of uitkeringen van wanbetalers van zorgverzekeraar Azivo.
Het CVZ (College voor Zorgverzekeringen) neemt de klus voor zijn rekening. Het begint in de regio Den Haag.
Daar worden meer dan vierduizend mensen aangesproken die een betalingsachterstand hebben van een half jaar of langer. Het direct inhouden van de zorgpremie wordt later uitgebreid naar andere regio's en verzekeraars.
Van alle verzekerden betaalt ongeveer 2,2 procent al meer dan 6 maanden geen premie. Ze gelden wel als verzekerd.
(Bron)

Bij betalingsachterstand van zorgpremies, kun je niet geschrapt worden uit de basisverzekering. Wel worden na een tijdje al je aanvullende verzekeringen stopgezet, die weer opgestart kunnen worden op het moment dat je de achterstallige premies betaald hebt (maar je hebt geen rechten over die opgeschorte periode, dus als je tandartsverzekering per mei is opgeschort en je betaalt in oktober alles vanaf de eerste niet betaalde premie tandartsverzekering en je ging in juli naar de tandarts, dan heb je toch geen recht op vergoedingen op basis van die verzekering).
Er zijn mensen die al vanaf het begin van de zorgverzekering niet betaald hebben, dan kom je toch al op een bedrag rond de drieduizend euro per persoon uit voor de basisverzekering tot en met dit jaar.

Geen opmerkingen: