donderdag, oktober 22, 2009

Enzym veroorzaakt gevolgen slaaptekort

DEN HAAG - Wie te kort slaapt, kan last krijgen van concentratieproblemen, vergeetachtigheid of een verminderd leervermogen. Een enzym in de hersenen is daar de oorzaak van.
Wanneer er medicijnen zouden worden ontwikkeld om de concentratie van dat enzym te verlagen, kunnen de effecten van slaaptekort worden tegengegaan.
Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse neurobioloog Robbert Havekes aan de Universiteit van Pennsylvania in de Verenigde Staten, maakte de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek NWO donderdag bekend.
Havekes ontving in 2007 de Rubicon-subsidie van de NWO die hem in staat stelde ervaring op te doen aan een buitenlands topinstituut.
Havekes en zijn collega's hielden muizen vijf uur lang uit hun slaap. Daardoor nam de hoeveelheid en de activiteit van het enzym PDE4 in de hersenen van de diertjes toe, maar namen de aantallen van het molecuul cAMP af.
Dat molecuul is cruciaal voor het vormen van nieuwe verbindingen en versterking van bestaande verbindingen in de hippocampus, het deel van de hersenen dat onder meer verantwoordelijk is voor het opslaan van nieuwe herinneringen.
Het enzym bleek de werking van het molecuul cAMP te blokkeren waardoor minder nieuwe verbindingen in de hippocampus werden gemaakt. Het gevolg waren negatieve effecten van het slaaptekort. Nadat de onderzoekers de activiteit van het enzym PDE4 hadden geblokkeerd, werden die effecten tegen gegaan.
''De ontdekking laat niet alleen zien hoe slaaptekort problemen kan veroorzaken, maar ook hoe die problemen weer opgelost kunnen worden. Medicijnen die de werking van cAMP stimuleren maken het wellicht mogelijk om de effecten van slaaptekort tegen te gaan'', aldus de NWO.
(Bron)

Geen opmerkingen: