vrijdag, oktober 23, 2009

Intelligente mannen blijken gezonder

AMSTERDAM - Mensen met een hoog IQ hebben opvallend weinig gezondheidsklachten, zo blijkt uit een Britse studie onder enkele duizenden mannen.
Onderzoekers van het King’s College in Londen bestudeerden de medische gegevens van ruim 3000 Amerikaanse oorlogsveteranen die in Vietnam hadden gediend.
Het medische verleden van de mannen werd vervolgens vergeleken met hun IQ.
De studie wees uit dat mannen met een beperkte intelligentie vaker klachten hadden van de meest uiteenlopende aard.
Zo hadden ze vaker te kampen met een hernia. Maar ook oorontstekingen en oogproblemen kwamen meer voor bij proefpersonen met een laag IQ.
De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het Britse tijdschrift New Scientist.
“Je zou kunnen zeggen: slimmere mensen nemen betere beslissingen over hun gezondheid”, zo verklaart hoofdonderzoekster Rosalind Arden. “Ze stoppen met roken, als ze er achter komen dat het slecht voor hun gezondheid is. En ze beginnen met sporten, omdat ze weten dat het goed voor hen is.”
Volgens de wetenschappers kunnen de onderzoeksresultaten echter niet volledig worden verklaard met de theorie dat intelligente mannen beter voor zichzelf zorgen.
Uit hun studie blijkt namelijk ook dat de intelligente oorlogsveteranen gemiddeld genomen niet gezonder leven dan hun minder intelligente collega’s. Hun eetgewoontes worden bijvoorbeeld niet positief beïnvloed door hun IQ.
De onderzoekers vermoeden daarom dat intelligentie en gezondheid worden bepaald door dezelfde genetische factoren. Met nieuw onderzoek hopen ze meer bewijzen te vinden voor die genetische link tussen gezondheid en slimheid.
“De grote vraag is: hoe kan het dat intelligentie bepalend is voor klachten die heel ver van het brein verwijderd zijn”, aldus Rosalind Arden.(Bron)

Geen opmerkingen: