donderdag, oktober 22, 2009

‘Ontnemen van zintuigen leidt tot hallucinaties’

AMSTERDAM – Mensen die een tijdje doorbrengen in een donkere, geluidsdichte kamer krijgen vaak last van waanbeelden. Dat blijkt een nieuw Amerikaanse onderzoek naar de oorsprong van hallucinaties.
Onderzoekers van het University College in Londen lieten enkele tientallen vrijwilligers een kwartier lang plaatsnemen in een kamer die hun zintuigen blokkeerde. In de ruimte was totaal geen licht te zien of geluid te horen.
Na afloop van het experiment gaven de meeste proefpersonen aan dat ze waanbeelden hadden gezien in de donkere kamer. Ook hadden sommige mensen last van paranoia en depressieve stemmingen.
De resultaten van het experiment zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Nervous and Mental Disease.
Volgens de onderzoekers suggereren de onderzoeksresultaten dat hallucinaties ontstaan als het menselijk brein niet meer kan achterhalen of belevenissen echt zijn, of voortkomen uit de eigen gedachten.
Het gemis van zintuigen zou de kans op zo’ n misinterpretatie aanzienlijk vergroten.
“Het idee is dat hallucinaties opkomen als we de bron van onze eigen gedachten verkeerd identificeren”, verklaart hoofdonderzoeker Oliver Mason in het tijdschrift Wired.com. “In feite wordt een gebeurtenis die van binnenuit is geïnitieerd, opgevat als iets dat van buitenaf komt.”
De proefpersonen waren van tevoren zorgvuldig geselecteerd met een test waarbij hun gevoeligheid voor hallucinaties werd gemeten. Sommige deelnemers aan het experiment hadden snel last van waanbeelden, anderen juist totaal niet.
Toch gaven na afloop van het bezoek aan de donkere kamer bijna alle proefpersonen aan dat ze objecten en vormen hadden gezien die er niet waren. Twee mensen beweerden zelfs dat ze een ‘kwade aanwezigheid’ hadden gevoeld in de ruimte.
De wetenschappers geloven dan ook dat het ontnemen van zintuigen kan worden vergeleken met het gebruik van sommige drugs.
“Het gemis van zintuigen kan worden gezien als een natuurlijke variant van drugs die tot psychoses kunnen leiden, zoals cannabis en ketamine”, aldus Mason.
(Bron)

Dit is al zolang bekend, sterker, dit wordt zelfs als martelmethode gebruikt. Je hoofd heeft kennelijk iets nodig om mee bezig te zijn, en als dat er niet is, dan maakt het het zelf wel.

Geen opmerkingen: