maandag, oktober 19, 2009

'Mineralen in aardkorst zijn deels buitenaards'

AMSTERDAM – De mineralen onder het oppervlak van de aarde zijn deels afkomstig uit de ruimte. Dat beweren Amerikaanse wetenschappers in een nieuwe studie.
Onderzoekers van de universiteiten van Maryland en Toronto bootsten in een laboratorium de vorming van de aarde na door een koude massa van gesteentes en metaal bloot te stellen aan extreme temperaturen en druk.
Er ontstond tijdens dat experiment een kern van metaal en een buitenlaag van gesteentes waarin nauwelijks nog een spoor van metalen te bekennen was.
Geologen gaan er al heel lang vanuit dat de aarde er in eerste instantie ook zo uitzag. De grote vraag is echter hoe het kan dat er in de aardkorst op dit moment wel edelmetalen aanwezig zijn, zoals platina en rhodium.
“De resultaten van ons experiment wijzen er op dat die mineralen daar niet kunnen zijn beland door een intern proces”, verklaart hoofdonderzoeker James Brenan op nieuwssite EurekAlert. “Ze moeten later aan de aarde zijn toegevoegd, waarschijnlijk door een regen van buitenaardse brokstukken zoals kometen en meteorieten.”
De onderzoekers hebben hun bevindingen gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Geoscience.
Hun experiment verklaart mogelijk ook de aanwezigheid van andere grondstoffen op aarde.
“De buitenaardse regens zouden ook kunnen verklaren waarom de aardkorst koolstof, waterstof en fosfor bevat”, aldus de onderzoekers. “Dit zijn essentiële componenten voor het ontstaan van leven die waarschijnlijk ook in eerste instantie verloren zijn gegaan tijdens de vorming van de aarde.”
(Bron)

Geen opmerkingen: