woensdag, oktober 21, 2009

'Fossiel Ida is slechts verre verwant'

AMSTERDAM - Wetenschappers die eerder dit jaar beweerden dat een 47 miljoen jaar oud primatenfossiel, Ida gedoopt, niet de 'missing link' is en zelfs niet als naaste verwant kan worden beschouwd, zien hun opvattingen bevestigd door nieuw onderzoek.
De resultaten hiervan worden donderdag gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.
Ida staat in feite zo ver af van de mens als voor een primaat maar enigszins mogelijk is, zegt Erik Seiffert van Stony Brook University in New York.
Hij en zijn collega's vergeleken 360 specifieke anatomische kenmerken van 117 levende en uitgestorven primaten en tekenden aan de hand daarvan een stamboom.
Het fossiel, gevonden in Duitsland, is een skelet van een 47 miljoen jaar oud katachtig wezen. Over Ida verschenen het boek 'The Link: Uncovering Our Earliest Ancestor' en een tv-documentaire met dezelfde titel.
Ida vertegenwoordigt een eerder onbekende primatensoort met de naam Darwinius. Wetenschappers die de vondst van Ida aankondigden beweerden niet dat Darwinius een directe voorouder van apen, mensapen en mensen was.
Wel meenden zij dat Ida tot dezelfde evolutionaire groep behoort. Het fossiel zou laten zien hoe een voorouder uit dat tijdperk er mogelijk uit heeft gezien.
Uit het nieuwe onderzoek blijkt nu dat Darwinius niet tot dezelfde primatencategorie als apen, mensapen en mensen behoort. Ida zou tot een andere grote groep, die van de lemuren, behoren.
Andere deskundigen zijn het hier mee eens. "Dit is een uitvoerige analyse die steunt op veel kenmerken", aldus Eric Sargis, hoogleraar antropologie aan de universiteit Yale. Het onderzoek bevestigt wat veel wetenschappers al vermoedden, zegt ook David Begun, paleoantropoloog aan de universiteit van Toronto.
Darwinius behoort tot de primaten die adapoïden worden genoemd. 'We beginnen graag een wetenschappelijke discussie' over de betekenis van Ida voor de plaatsing van de adapoïden op de stamboom, schrijft hij in een e-mail.
(Bron)

Geen opmerkingen: