donderdag, oktober 22, 2009

'Europarlement te gul met onkosten'

STRAATSBURG - Het nieuwe Europarlementslid Peter van Dalen (ChristenUnie) is stomverbaasd over de onkostenvergoeding voor bureaukosten die hij en zijn collega's krijgen.
De leden van het Europarlement krijgen elke maand 4202 euro op hun rekening bijgeschreven waarover ze geen bonnetjes of andere verantwoording zijn verschuldigd.
"Een blanco cheque waar zelfs Sinterklaas van opkijkt'', zei Peter van Dalen donderdag. "Onbegrijpelijk dat je over dit forse bedrag niets hoeft uit te leggen. Dat kan ik niet uitleggen aan kiezers, zeker niet in crisistijd.''
Van Dalen kreeg deze maand de vergoeding betaald over de maanden sinds zijn aantreden. In een keer was dat 16.000 euro. ''Dit jaar gaat het bedrag wel op, want ik ben bezig een kantoor in te richten in Amersfoort. Maar als de laptops, stoelen en tafels zijn gekocht, voorspel ik dat ik geld overhoud. Maar terugstorten kan niet.''
Van Dalen gaat de regeling proberen te veranderen. Zelf zal hij zijn kantoorkosten vrijwillig verantwoorden bij zijn accountant.
Een woordvoerster van het Europarlement zegt dat deze bureauvergoeding nog de enige forfaitaire betaling is. Sinds de zomer moeten de parlementsleden al wel de reis- en medewerkerskosten verantwoorden. Het parlement heeft over de kantoorkostenvergoeding verder geen klachten ontvangen.
(Bron)

4202 euro onkostenvergoeding zonder vragen. Een bijstandsuitkering is max. 861 euro. Ach ja.

Geen opmerkingen: