woensdag, juni 09, 2010

‘Aantal slangen neemt wereldwijd af’

AMSTERDAM – De populaties van bijna alle soorten slangen zijn in de afgelopen jaren op plaatsen over de hele wereld afgenomen. Dat blijkt uit een telling van Britse wetenschappers.
Zeker elf soorten slangen zijn in de afgelopen 10 tot 12 jaar sterk in aantal afgenomen. Dat blijkt uit een telling van het UK Centre for Ecology and Hydrology in Oxford.
Mannetjes worden opvallend genoeg ernstiger in hun voortbestaan bedreigd dan vrouwtjes, zo schrijven de onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Biology Letters.
De wetenschappers verzamelden gegevens over slangenpopulaties in Engeland, Australië, Frankrijk, Italië en Nigeria. Van de zeventien bestudeerde populaties zijn er 11 sterk geslonken in de periode tussen 1998 en 2002. Ook in de afgelopen jaren is het aantal slangen in de verschillende gebieden laag gebleven.
Volgens de onderzoekers neemt het aantal slangen waarschijnlijk af, omdat de leefgebieden van de dieren in kwaliteit achteruitgaan. Zo zou veel begroeiing verdwijnen die geschikt is voor slangen. Ook leven er in veel gebieden steeds minder prooidieren voor de reptielen.
De wetenschappers kunnen de wereldwijde afname nog niet onomstotelijk bewijzen, omdat ze maar in een beperkt aantal gebieden de slangenpopulaties hebben onderzocht.
“Maar we willen wel alvast waarschuwen voor wat wij denken dat er aan de hand is”, verklaart hoofdonderzoeker Christopher Reading in het Britse tijdschrift New Scientist. “ Andere onderzoekers kunnen hun data van slangenpopulaties nu ook gaan bestuderen, om zo te bepalen of zij hetzelfde patroon zien.”
(Bron)

Geen opmerkingen: