vrijdag, juni 11, 2010

Vermiste brief Descartes opgespoord via Google

AMSTERDAM – Een Nederlandse onderzoeker heeft met Google een vermiste brief van de Franse filosoof René Descartes opgespoord.
De 41-jarige Erik-Jan Bos voerde de zoekopdracht: 'autograph – letter – descartes' in bij zoekmachine Google.
Dat leverde hem een link op naar de bibliotheek van Haverford College in de Verenigde Staten.
Uit informatie op de website bleek dat in de bibliotheek van het onderwijsinstituut een brief aanwezig was van vier pagina’s die in mei 1641 was geschreven door René Descartes in het kasteel Endegeest. Het schrijven was gericht aan zijn uitgever Marin Mersenne in Parijs.
De bewuste brief was al 150 jaar vermist. De precieze inhoud was ook onbekend bij historici. Het Haverford College heeft het document inmiddels overgedragen aan de rechtmatige eigenaar, het Institut de France.
“Ik ben natuurlijk een beetje verbaasd over wat een simpele zoekopdracht op de computer in je huiskamer allemaal teweeg kan brengen”, verklaart Bos op Discovery News.
De brief van Descartes werd ruim 150 jaar geleden gestolen door de Italiaanse graaf Guglielmo Libri. Het is niet bekend hoe de brief in de bibliotheek van Haverford College terecht is gekomen.
Bos promoveerde op Descartes en werkt aan een nieuwe uitgave van de brieven die de Franse filosoof schreef. Hij heeft inmiddels de kans gekregen om de herontdekte brief in het echt te bekijken. "Ik had hem wat groter verwacht", verklaarde hij achteraf. "Maar kalligrafisch gezien is hij scherp en zeer herkenbaar.'
Volgens wetenschappers kan de inhoud van het herontdekte document een nieuw licht werpen op het netwerk van contacten dat Descartes vanuit Nederland onderhield.
(Bron)

Geen opmerkingen: