‘Zeekrokodillen laten zich meevoeren op golfstromen’
AMSTERDAM – Zeekrokodillen slagen er in om grote afstanden af te leggen in zee door mee te liften op golfstromen. Dat hebben wetenschappers in Australië ontdekt.
Zeekrokodillen zwemmen vaak vanuit hun leefgebied in rivieren de zee op vlak nadat het tij verandert. Vervolgens laten ze zich meevoeren op stromingen in zee.
Die golfstromen stellen de krokodillen in staat om tientallen tot zelfs honderden kilometers af te leggen in zee, ondanks een beperkt zwemvermogen. Dat schrijven onderzoekers van de Universiteit van Queensland in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Animal Ecology.
De onderzoekers ontdekten de reismethode van de reptielen door 27 zeekrokodillen uit te rusten met GPS-chips. Uit de onderzoeksgegevens bleek dat de dieren vaak meer dan tien kilometer aflegden in zee. Twee van de krokodillen reisden respectievelijk zelfs 590 en 411 kilometer in een tijdsbestek van enkele weken.
Tijdens hun reis volgden de dieren bijna altijd de golfstromen in zee. Volgens de wetenschappers kan het reisgedrag verklaren hoe zeekrokodillen zich in de loop van de geschiedenis hebben verspreid over een groot gebied. De dieren komen voor in rivieren van India tot China en Australië.
“Zeekrokodillen hebben een buitengewoon vermogen om de richting van stromingen op zee te bepalen en in te schatten of zo’n stroming een voor hen gunstige richting heeft”, verklaart hoofdonderzoeker Hamish Campbell in de Britse krant The Daily Telegraph.
“Deze krokodillen zijn slechte zwemmers”, aldus Campbell. “Het is niet waarschijnlijk dat ze grote stukken oceaan overzwemmen. Door alleen te reizen bij gunstige stromingen aan de oppervlakte zijn ze toch in staat om grote afstanden op zee af te leggen.”
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten