woensdag, juni 09, 2010

Cel geëist tegen frauderende parkeerwachter

HAARLEM - Tegen de 51-jarige Berend K. uit Oostzaan is woensdag voor de rechtbank in Haarlem wegens fraude vijftien maanden cel geëist, waarvan vijf maanden voorwaardelijk.
Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft de man als parkeerwachter bij openluchtmuseum de Zaanse Schans in Zaandam in vijf jaar tijd ongeveer 190.000 euro parkeergeld in eigen zak gestoken.
K. werkte 12,5 jaar als parkeerwachter bij de Zaanse Schans.
De fraude met het parkeergeld kwam begin vorig jaar aan het licht, toen er na het vertrek van de verdachte opeens veel meer geld overbleef. K. heeft toegegeven dat hij parkeergeld heeft verduisterd, maar volgens hem gaat het om hooguit 40.000 tot 45.000 euro.
De Oostzaner gaf als leidinggevende zijn collega's opdracht de parkeerautomaten geregeld te legen, omdat ze anders niet goed werkten. K. nam dat geld later in zakken mee naar huis.
Zijn collega's gingen ervan uit dat de verdachte het parkeergeld op de bankrekening van de Zaanse Schans zette, maar in plaats daarvan stortte hij het op zijn eigen rekening.
K. zei woensdag tegen de rechtbank dat de fraude er langzaam is ingeslopen. Het begon met 20 euro en later werden dat grotere bedragen. Het extra geld ging op aan het huishouden, aldus de verdachte. Hij betaalde er ook werkzaamheden bij de Zaanse Schans mee die door de directie van het museum niet waren goedgekeurd.
De Zaanse Schans heeft de schade van de fraude volledig vergoed gekregen van zijn verzekeraar. Officier van justitie J. Hendriks stelde dat K. daar niet de vruchten van mag plukken. Zij eiste naast de celstraf een ontnemingsvordering van 120.000 euro, een bedrag dat kan worden herleid uit de bankpapieren van de verdachte.
Advocaat P. Stam kwam uit op een bedrag van bijna 85.000 euro. Zij pleitte voor een taakstraf in plaats van cel, omdat in dat geval de kans groter is dat de man de schade kan terugbetalen.
De uitspraak is 23 juni.
(Bron)

Het ging op aan het huishouden. Dan heb je een flink huishouden...

Geen opmerkingen: