vrijdag, juni 11, 2010

AIVD geeft dossier geheime informatie vrij

DEN HAAG - De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst AIVD heeft ruim zeshonderd pagina's met geheime documenten over Irak overhandigd aan onderzoeksjournalisten van de publieke omroep.
De rechtbank in Den Haag stelde de betrokken journalist al eerder in het gelijk in zijn strijd om de documenten te krijgen, maar het was nog niet duidelijk of de inlichtingendienst gehoor zou geven aan de uitspraak.
OnJo, een samenwerkingsverband van enkele programma's, heeft dat vrijdag bekendgemaakt.
Journalist Huub Jaspers van het programma Argos is blij met de informatie, die vrijkwam na een beroep op de Wet Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten uit 2002. De AIVD had zich volgens hem nog langer kunnen verzetten.
Jaspers en zijn collega's gaan verder studeren op de documenten. Die geven volgens hem een meer gedetailleerd inzicht in de acties van het kabinet in 2002 en 2003 dan de commissie-Davids in januari openbaar maakte. Nederland gaf politieke steun aan de Amerikaanse inval in Irak.
De overgave van zo'n groot dossier is volgens hoogleraar Bob de Graaff van de Universiteit Utrecht, deskundige op het gebied van inlichtingendiensten, heel bijzonder en is in deze omvang nog niet eerder gebeurd.
De Graaff vindt dat in Nederland documenten veel te lang worden beschouwd als geheim. In de Verenigde Staten wordt dit stempel volgens hem sneller weggehaald.
(Bron)

Geen opmerkingen: