zaterdag, juni 12, 2010

Grote vraag naar oordopjes in Zuid-Afrika

KAAPSTAD - De Zuid-Afrikaanse handelaren in oordopjes doen goede zaken tijdens het WK voetbal. De afgelopen dagen is een ware run ontstaan op de beschermende dopjes vanwege het oorverdovende kabaal van de vuvuzela, de traditionele Afrikaanse 'herrietoeter'.
''We kunnen het niet eens bijhouden'', vertelde een verkoper uit Kaapstad zaterdag in de krant Weekend Argus.
De oordopjes hebben al de bijnaam 'Vuvu-stop' gekregen. Het gewilde product wordt op de verpakking omschreven als ''zeer effectieve geluidsreductie, vooral bij voetbal- of rugbywedstrijden, of voor tv-verslaafden die het geklaag van hun vrouw niet willen horen''.
Volgens de handelaren helpen de oordopjes het geluid met 31 decibel te verminderen. De vuvuzela kan maximaal 130 decibel produceren.
Televisiekijkers hebben al geklaagd over het 'zoemende' geluid van de vuvuzela's dat zelfs de commentator bij vlagen overstemd. De Duitse krant Bild opende zaterdag met de kop 'Dit werkt op je zenuwen!'.
Het lokale organisatiecomité in Zuid-Afrika benadrukte echter nogmaals dat de 'herrietoeters' niet verboden worden. ''Iedereen houdt van de vuvuzela, ze zijn het symbool van dit toernooi. Wij hebben er geen klachten over ontvangen'', beweerde een woordvoerder van de organisatie.
De FIFA heeft de dolenthousiaste voetbalsupporters uit Zuid-Afrika wel gevraagd om tijdens toespraken en volksliederen de vuvuzela uit respect even niet te gebruiken.(Bron)

Een vriend van me vergeleek het met een zwerm bijen, en inderdaad, zo klinkt het.

Geen opmerkingen: