woensdag, juni 09, 2010

Brandweer forceert deur stembureau

AMSTERDAM - Op een stembureau in Amsterdam-Oost moest de brandweer er woensdagochtend vroeg aan te pas komen om de deur te openen. Degene met de sleutel kwam niet op tijd opdagen, waardoor hulp van buitenaf werd ingeroepen.
Dat liet een woordvoerster van de dienst persoons- en geoinformatie weten.
Volgens haar schrijft de procedure voor dat de brandweer te hulp kan worden geroepen, als er niemand met een sleutel is. "Het gebeurt bijna nooit", aldus de zegsvrouw. Het stembureau kon op tijd opengaan.
De grote stembiljetten zorgen in verschillende gemeenten voor propvolle stembussen. Onder meer in de Zeeuwse gemeenten Sluis en Bruinisse en in het Gelderse Renkum waren de stembussen al snel tot aan de rand toe gevuld, meldden de gemeenten. In Renkum ging het stembureau korte tijd dicht om de stembiljetten aan te stampen.
Bij de Kiesraad waren rond 13.00 uur vijf of zes gemeenten bekend waar problemen waren. Wat die gemeenten moeten doen, weet de Kiesraad niet. ''We denken daar nu over na. Dit is een nieuw probleem'', aldus een woordvoerster.
In Rotterdam gooide een optreden van Jan Keizer roet in het eten van een grote groep bejaarden. Bewoners van woonzorgcentrum Borgsgate konden voor het eerst in 25 jaar niet stemmen in eigen huis, omdat de Volendamse zanger er optrad.
"Mensen moeten rustig kunnen stemmen en als er tegelijkertijd een optreden is, kan dat afleiden", aldus een woordvoerster van de gemeente.
De bejaarden werden daarom met een speciaal stembusje naar het stembureau vervoerd. "Omdat de meesten slecht ter been zijn, was dat een hele opgave."
(Bron)

Geen opmerkingen: