vrijdag, juni 11, 2010

Parlementariërs bezetten Italiaanse Senaat

ROME - Parlementariërs van oppositiepartij Italië van de Waarden (IdV) hebben woensdagavond de zittingszaal van de Senaat bezet.
Op die manier hopen zij te voorkomen dat het centrumrechtse kabinet-Berlusconi donderdag een zeer omstreden afluisterwet in stemming brengt.
Over die wet wordt in Italië al maanden gesteggeld. Officieren van justitie zijn woedend omdat premier Silvio Berlusconi het afluisteren van telefoons van verdachten moeilijker wil maken.
Ook komen er boetes tot 450.000 euro voor kranten die uitgelekte telefoontaps publiceren. Journalistenverenigingen spreken dan ook van een persbreidelwet.
De in Italië machtige Rooms-Katholieke Kerk wist van de conservatieve coalitie een speciale positie te bedingen voor haar hoogwaardigheidsbekleders.
Als een officier van justitie een priester afluistert, moet zijn bisdom worden geïnformeerd. Als een bisschop wordt afgeluisterd, moet zelfs het Vaticaan worden geïnformeerd, een buitenlandse mogendheid.
Berlusconi is in het verleden in verlegenheid gebracht door publicaties van telefoontaps. Zo kwam zijn omgang met escortdames aan het licht.
Na maandenlang getouwtrek wil Berlusconi nu een doorbraak forceren door voor de 34e keer in deze kabinetsperiode de vertrouwenskwestie te stellen, aldus persbureau ANSA.
De parlementariërs van IdV willen met hun bezettingsactie aandacht van het publiek trekken voor ''deze zoveelste dictatoriale daad van Berlusconi en zijn regering''.
IdV-leider Antonio Di Pietro, die in 1992 wereldwijde bekendheid verwierf toen hij als onderzoeksrechter het corruptieonderzoek Mani Pulite (Schone Handen) aanzwengelde, wil naar het Constitutionele Hof stappen om de afluisterwet te laten vernietigen, als die in het parlement wordt aangenomen.
Ook heeft IdV al webadressen in België laten reserveren om op internet journalistiek relevante informatie te publiceren als dat in Italië niet meer kan, zo meldt de krant Corriere della Sera.
(Bron)

Geen opmerkingen: