Gemeenten houden afbreekbaar plastic tegen
RIJSWIJK - Nederland had al lang grootschalig op afbreekbare verpakkingsmaterialen kunnen overgaan, maar de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) houdt dit tegen. Zij vindt dat er te veel financiële bezwaren aan kleven. Dat schrijft het tijdschrift voor duurzame ondernemers P+ People Planet Profit in het lentenummer, dat deze week verschijnt.
Industriereuzen als Basf, Bayer en BP hebben volgens het blad na miljoeneninvesteringen de technologie in huis voor een omschakeling naar afbreekbaar plastic. Ook vele kleine Nederlandse bedrijven beschikken daarover. Albert Heijn wil ook om, wetende dat klanten die biologische producten kopen de plastic verpakking maar vreemd vinden, aldus het blad.
Het bedrijfsleven wacht volgens het magazine een standpunt van de overheid af. De VNG heeft echter in een brief aan het ministerie van VROM bezwaren opgeworpen. Consumenten zouden het verschil niet zien tussen gewoon plastic en bioplastic. De kans zou bestaan dat niet-afbreekbaar plastic in de gft-bak terechtkomt en composteerbedrijven de aangeboden partij aan de gemeente zullen terugsturen. Volgens de VNG brengt dat extra kosten voor een gemeente met zich mee.
De VNG wil vooropstellen dat ze vóór het invoeren van afbreekbare verpakkingen is. “Maar op een zorgvuldige manier, zonder dat dit tot overbodige kosten leidt die op de burger verhaald worden, zoals bijvoorbeeld een hogere afvalstoffenheffing”, aldus een woordvoerster.
De vereniging heeft op nationaal niveau afspraken gemaakt met de afvalbranche. Zij zijn volgens de woordvoerster akkoord gegaan met een hoger percentage vervuiling van het gft-afval. Alleen in de praktijk blijkt dat de individuele afvalverwerkers zich hieraan niet houden. Ze sturen het afval terug naar de gemeente die het tegen hoge kosten zelf moet verbranden.
Een grootschalige invoering van biologisch afbreekbaar plastic moet dus gepaard gaan met betere afspraken op lokaal niveau met de afvalverwerkers. En de invoer moet vergezeld gaan van een grootschalige campagne voor burgers, waarbij duidelijk wordt gemaakt wat wel en niet in de gft-bak mag, aldus de VNG.
Vooral in ontwikkelingslanden is het rondwaaiende plastic een ecologische ramp geworden. Toeristenoorden als Bali hebben sterk aan aantrekkelijkheid verloren, omdat de inwoners zich geen raad weten met kunststof. De totale plasticconsumptie wereldwijd bedroeg in 2003 ongeveer 205 miljoen ton: 37 procent daarvan is gebruikt voor verpakkingen.
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten