donderdag, april 01, 2004

Canadese rechter tikt muziekindustrie op de vingers

TORONTO - De Canadese Federale rechtbank heeft woensdag de muziekindustrie in dat land een klap in het gezicht verkocht. De rechter bepaalde dat internetaanbieders niet gedwongen kunnen worden de namen vrij te geven van 29 mensen die op hun computer muziek voor anderen beschikbaar stelden.
De Canadese auteursrechtenbeschermers wilden de namen van de 29 zodat zij hen konden aanklagen wegens schending van het auteursrecht. De rechter oordeelde dat louter plaatsing van muziek op een op internet aangesloten computer geen schending betekende. De muziekindustrie kan nog beroep tegen de uitspraak aantekenen.
In zijn besluit stipte rechter Konrad von Finkenstein verder aan dat platenmaatschappijen niet konden bewijzen dat de 'schenders' daadwerkelijk muziek verspreidden. De uitspraak houdt in dat de Canadese auteursrechtenbeschermers niet kunnen optreden tegen ruilprogramma's als Kazaa en Morpheus.
Tegen Kazaa lopen in Australië en de Verenigde Staten momenteel vergelijkbare zaken. Eerder deze week nam de internationale vertegenwoordiger van de muziekindustrie juridische stappen tegen downloaders in Denemarken, Duitsland en Italië. In december vorig jaar bepaalde de Hoge Raad in Nederland al dat Kazaa niet verantwoordelijk is voor schending van auteursrechten door gebruikers.
(Bron)

Geen opmerkingen: