donderdag, april 01, 2004

Huiszoekingen in Nederland voor terrorisme-onderzoek

ROME/ROTTERDAM - De landelijk recherche heeft op verzoek van de Italiaanse Dienst voor maffiabestrijding (Direzione Distrettuale Antimafia - DDA) in Perugia donderdagochtend vijf adressen doorzocht. Het gaat om twee lokaties in Amsterdam, twee in Etten-Leur en een in Maassluis. Bij de invallen zijn computers, cd-roms, videobanden, mobiele telefoons, prepaid telefoonkaarten, simkaarten en documenten in beslag genomen.
De DDA doet op dit moment onderzoek naar de Revolutionaire Volksbevrijdingspartij-front (DHKP-C). De Italiaanse dienst verdenkt een actieve eenheid van deze organisatie van betrokkenheid bij een tiental moorden en aanslagen, die in Turkije zijn gepleegd in de periode 1990 tot en met 1999. De DHKP-C is in Italië verboden, omdat die daar als een terroristische organisatie wordt beschouwd.
De in Italië woonachtige verdachten onderhielden volgens de DDA in Perugia contacten met personen in Nederland. Die zouden verantwoordelijk zijn voor het coderen van het berichtenverkeer van de organisatie. In Nederland is de DHKP-C niet verboden. Volgens het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam zijn er in Nederland geen mensen aangehouden in verband met dit onderzoek.
In Perugia zijn verscheidene mensen aangehouden die worden verdacht van "internationaal terrorisme". De arrestanten zouden deel uitmaken van een "goed georganiseerde" terreurcel van het DHKP-C. Dat heeft de openbaar aanklager Nicola Miriano donderdag gezegd. De politie arresteerde twee Turken en drie Italianen. Bovendien zijn nog eens zeven mensen in Duitsland aangehouden. Een van de arrestanten in Italië zou de cel leiden.
Volgens het tv-journaal van de VRT is in België Fehriye Erdal gearresteerd. Turkije verdenkt haar van medeplichtigheid aan de moord op een topindustrieel en zijn twee medewerkers in 1996. België heeft tot nu toe geweigerd haar uit te leveren omdat ze geen eerlijk proces zou krijgen. Ze leeft al enkele jaren op een geheim adres op huisarrest.
(Bron)

Geen opmerkingen: