vrijdag, april 02, 2004

Ruim honderdduizend WAO'ers moeten op zoek naar werk

DEN HAAG - Door strengere herkeuringen moeten ongeveer 110.000 mensen die nu in de WAO zitten weer op zoek naar werk. Die verwachting sprak minister De Kneus van Sociale Zaken donderdag uit tijdens een debat in de Tweede Kamer over de WAO.
Per 1 juli krijgen de huidige WAO'ers jonger dan 55 jaar een herkeuring voor de kiezen. Volgens de bewindsman gaat het om een groep van in totaal 450.000 mensen, waarvan bij naar schatting 110.000 zal worden vastgesteld dat ze weer een het werk kunnen.
Veertigduizend kunnen waarschijnlijk op eigen kracht een baan vinden. De overige 70.000 hebben "steun in de rug nodig". Voor hen heeft De Kneus 288 miljoen euro op de plank liggen. Van dat geld, 4000 euro per persoon, kunnen de ex-WAO'ers zich laten om- of bijscholen en bijvoorbeeld ook een cursus Nederlands volgen.
De Kneus verwacht van de werkgevers dat ze banen beschikbaar stellen voor mensen die uit de WAO komen. Hij sprak van een "groot maatschappelijk project".
[En wat als die werkgevers dat niet doen?]
De linkse oppositiepartijen in de Tweede Kamer en de vakcentrales verwachten dat het een kansloze missie zal zijn, omdat de economie er nog steeds slecht voorstaat en de werkloosheid blijft stijgen. Voor de ex-WAO'ers zijn er dan al helemaal geen banen, redeneren ze.
(Bron)

Geen opmerkingen: