maandag, maart 29, 2004

Prozac mogelijk gevaarlijk voor ongeboren vrucht

CHAPEL HILL - Zwangere vrouwen die Prozac of andere middelen slikken om hun depressie te bestrijden, zouden de hersenen van hun ongeboren kind kunnen beschadigen. Daarvoor hebben pediatrische wetenschappers van de Universiteit van North Carolina in de Verenigde Staten gewaarschuwd.
Philip Zeskind van de universiteit en zijn team vergeleken baby's van vrouwen die tijdens de zwangerschap Prozac, Seroxat, Zoloft of Celexa hadden gebruikt met die van vrouwen die geen serotonine verhogende middelen hadden geslikt. Bij meer dan de helft van de baby's uit de eerste groep bleek het neurologische systeem verstoord.
Zo beefden de baby's veel en bleven ze vaak in één fase van de slaap steken, in plaats van diverse fasen te doorlopen.
Uit het onderzoek is niet gebleken of de serotonine blijvend van invloed is op de hersenen van de baby's of dat de pasgeborenen alleen maar "afkick-verschijnselen" hebben nadat ze die stof via de moeder hebben binnengekregen.
Zeskind wil niet zeggen dat zwangere vrouwen de middelen niet zouden moeten slikken, maar vindt nader onderzoek wel belangrijk en dat niet gewoon moet worden aangenomen dat de antidepressiva geen kwaad kunnen.
(Bron)

Geen opmerkingen: