woensdag, maart 31, 2004

Nederlanders omgekomen bij reddingsoperatie

MADRID - Een ongeluk met een reddingshelikopter op het Spaanse eiland Gran Canaria heeft dinsdagmiddag twee Nederlandse vrouwen en drie Spaanse hulpverleners het leven gekost. De vrouwen waren gewond geraakt door een ongeval met een bus met 33 Nederlandse toeristen en drie Spanjaarden. Ook 26 andere Nederlanders raakten daarbij gewond. Dat heeft een woordvoerder van het Nederlandse consulaat in Las Palmas woensdag laten weten.
Volgens de woordvoerder is de excursiebus bij slecht weer van de weg geraakt en gekanteld. Mogelijk is een deel van het wegdek weggezakt toen de bus passeerde. In de bus zaten 33 Nederlandse passagiers, een gids, een chauffeur en een cameraman die de excursie zou filmen. Deze laatste drie hebben de Spaanse nationaliteit.
Enkele gewonden werden met traumahelikopters naar het ziekenhuis gebracht. De tweede helikopter raakte bij het opstijgen met zijn staart een hoogspanningskabel maar vloog aanvankelijk verder. Twee kilometer verderop stortte de helikopter neer en vloog hij in brand. De vijf inzittenden, twee Nederlandse vrouwen, een Spaanse piloot en twee Spaanse hulpverleners, kwamen om het leven.
De gewonden zijn overgebracht naar ziekenhuizen in Las Palmas en het zuiden van het eiland. Hun verwondingen zijn volgens de woordvoerder niet ernstig. "Het gaat vooral om gebroken ribben en gekneusde nekwervels." De identiteit van de twee doden is nog niet bekendgemaakt. Medewerkers van het consulaat hebben woensdagmorgen enkele gewonden bezocht in het ziekenhuis.
Hulporganisatie SOS International (0800-0990099) heeft tientallen telefoontjes van mensen gekregen die meer willen weten over het ongeval. "De meeste mensen vragen of een familielid of kennis bij het ongeval betrokken was", aldus een woordvoerder. Een team van Nederlandse hulpverleners is woensdagmorgen op Gran Canaria aangekomen om de getroffen vakantiegangers bij te staan.
De toeristen zijn met verschillende reisorganisaties naar Gran Canaria gereisd. OAD Reizen meldde woensdag dat zich in de bus in ieder geval acht Nederlanders bevonden die bij haar een reis hadden geboekt. Volgens directeur Boven zijn vier van hen gewond en bevinden zich vier in hun hotel. De klanten van OAD hebben aangegeven nog niet naar huis te willen.
De reisorganisatie TUI meldde dat zich in de bus in elk geval tien Nederlanders bevonden die bij haar een reis hadden geboekt. Volgens een woordvoerder raakten er bij het busongeval negen mensen van dit gezelschap lichtgewond. Een Nederlandse vrouw was zwaargewond en werd met de helikopter vervoerd die even later verongelukte. TUI heeft iemand van het management naar Gran Canaria gestuurd om de gewonden en nabestaanden bij te staan.
De andere Nederlandse dode maakte deel uit van een gezelschap van zeven Nederlanders die met Sudtours op vakantie waren op Gran Canaria. Volgens directeur H. Mosselman van Sudtours raakten twee mensen van het gezelschap gewond. Zowel TUI als Sudtours geeft geen informatie over de slachtoffers omdat de familie nog niet is ingelicht.
(Bron)

Geen opmerkingen: