woensdag, maart 31, 2004

Omgevallen mast boort zich in 'geheime' pijpleiding

DEN HAAG - De pijpleiding bij Beek, die dinsdag door een geknakte hoogspanningsmast werd beschadigd, maakt deel uit van een internationaal netwerk van leidingen voor de bevoorrading van geallieerde strijdkrachten. In Nederland valt het NAVO-netwerk onder de verantwoordelijkheid van de Defensie Pijpleiding Organisatie (DPO) van de Koninklijke Luchtmacht.
De NAVO begon met de aanleg in 1950 aan het begin van de 'Koude Oorlog'. Het Central Europe Pipeline System (CEPS), waar DPO op zijn beurt weer deel van uitmaakt, beschikt over een leidingennet van 6000 kilometer. De Nederlandse organisatie beheert circa 1000 kilometer.
De ligging van de leidingen is bekend bij het Kabels en Leidingen Informatiecentrum (KLIC) in Maarssenbroek. Een globaal overzicht van het Nederlandse netwerk is te zien op de website van Defensie.
Van een geheim netwerk is geen sprake, aldus een woordvoerster van de luchtmacht. "De ligging moet bekend zijn om te voorkomen dat er bij graafwerkzaamheden ongelukken ontstaan."
(Bron)

Geen opmerkingen: