donderdag, april 01, 2004

AH Bonuskaart ontmaskerd

Uit een vandaag uitgelekt rapport van TNO blijkt dat de AH Bonuskaart een radio-chip bevat, die de codes en tijd stippen verzamelt van alle GSM-zenders die u passeert.
Deze GSM-zenders zitten tegenwoordig overal, zoals op flatgebouwen en kerken en zelfs in lantaarnpalen.
Bij uw eerstvolgende AH-bezoek worden deze codes uitgelezen, waarmee kan worden uitgerekend waar u in de tussentijd allemaal geweest bent. Zo kan bijvoorbeeld per winkel worden bekeken waar de klanten allemaal vandaan komen. Maar ook in welke andere winkels u geweest bent.
Dit is natuurlijk een enorme inbreuk op uw privacy. We hebben al verschillende tips binnen gekregen om hier wat tegen te doen.
1) De simpelste manier is om de radio-chip doof te maken, door uw Bonuskaart in aluminiumfolie (oftewel zilverpapier) te wikkelen. Gebruik voor de zekerheid minstens twee lagen. Daarmee maak je een zogenaamde Kooi van Faraday, waar de radiosignalen niet doorheen kunnen.
We twijfelen er overigens aan of dat helemaal afdoende is, denk aan een mobiele telefoon, die in een lift gewoon doorwerkt.
2) De chip zit op de Bonuskaart van zowel de kaart- als de sleutelhanger-uitvoering ongeveer onder het laatste cijfer dat onder de streepjescode staat. Met een perforator of een gaatjestang zou u een gaatje moeten maken ter grootte van een dubbeltje, om de chip uit te schakelen.
Dat u daarmee het getal beschadigt is niet erg, want dat getal staat ook in de streepjescode. Let er wel op dat u niet te veel van de streepjescode afhaalt, maar een hoekje is geen probleem.
3) Omdat chips niet goed tegen verhitting kunnen, kan hij ook worden uitgeschakeld door de kaart een paar seconden in de magnetron te laten bestralen. Volgens een deskundige zou 10 seconden op 800 Watt genoeg moeten zijn. Maar dit werkt alleen als er wat vocht in de chip zit (een magnetron
verhit immers het water), en dat hangt weer van het type chip af. Nog niet bekend is of in alle Bonuskaarten dezelfde soort chip zit.
Of elk van deze maatregelen voor alle Bonuskaarten voldoende zijn, is nog niet zeker. Daarom is het verstandig om een combinatie te doen, dus een gat in de kaart maken, en de kaart in aluminiumfolie wikkelen. Weest voorzichtig met de truc met de magnetron: haal wel eerst uw sleutels en de sleutelring van de sleutelhanger af. Doe natuurlijk ook geen aluminiumfolie in de magnetron!
Helaas heeft AH nog niet gereageerd. Het zou netjes zijn als je de chip in de winkel door AH-personeel op de juiste manier kan laten uitschakelen. We wachten af.
(Bron)

Geen opmerkingen: