maandag, maart 29, 2004

Bijna duizend recepten voor nepmedicijnen verstrekt

DEN HAAG - Apothekers hebben vorig jaar ongeveer achthonderd tot negenhonderd mensen op doktersrecept een nepmedicijn verstrekt. In 95 procent van de gevallen had de huisarts deze zogeheten placebo's voorgeschreven. Dat heeft L. Tinke van de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) maandag gezegd.
De patiënten waren niet op de hoogte van het feit dat ze geen echt werkzaam middel van de dokter kregen voorgeschreven. Uit onderzoek blijkt dat placebo's in sommige gevallen therapeutisch effect scoren. De neppillen of -drankjes kostten ongeveer 10 tot 12 euro per recept en worden over het algemeen vergoed door de ziektekostenverzekeraars, aldus Tinke.
Vooral vrouwen worden door de dokter voor hun eigen bestwil voor de gek gehouden. Bijna 70 procent van de nepmedicijnen is verstrekt aan vrouwen, in de meeste gevallen vrouwen van boven de 60 jaar. Mannen krijgen minder vaak een placebo en als ze hem krijgen is dat meestal voor hun zestigste. Overigens daalt het gebruik van placebo's gestaag met ongeveer 6 procent per jaar.
Uit de gegevens van de SFK blijkt dat er een heel kleurenpallet aan capsules wordt verstrekt. In de meeste gevallen (43 procent) gaat het om witte pillen. Opvallend is dat mannen vaak rode krijgen voorgeschreven. Bij vrouwen is sprake van meer afwisseling. Placebo met citroensmaak wordt uitsluitend aan mannen gegeven.
(Bron)

Geen opmerkingen: