zaterdag, november 17, 2007

Bijna helft zoogdieren bedreigd of kwetsbaar

ARNHEM - Bijna de helft (42 procent) van de 57 inheemse of ingeburgerde zoogdieren in Nederland wordt in het voortbestaan bedreigd of is kwetsbaar.
Dat concludeert de Zoogdiervereniging VZZ. In 1994 was dat nog 40 procent. De organisatie publiceert zaterdag de herziene Rode Lijst zoogdieren.
De oude lijst dateert van 1994. In vergelijking daarmee werden drie soorten afgevoerd maar werd de lijst aangevuld met zeven soorten waardoor de nieuwe lijst vier soorten langer werd en bij elkaar 24 namen telt.
Onder de dieren die het moeilijk hebben zijn ook soorten als het konijn, hermelijn en wezel waarvan algemeen wordt gedacht dat ze veel voorkomen en het goed hebben.
De situatie van de franjestaart (een vleermuissoort), de gewone grootoorvleermuis en het damhert veranderde zodanig dat ze van de lijst af konden.
De VZZ noemt het een teken aan de wand dat juist dieren die buiten de Ecologisch Hoofdstructuur (EHS) vallen nieuw in de lijst zijn.
"Voor het behoud van de biodiversiteit in Nederland is de constructie van de EHS blijkbaar niet afdoende." De organisatie noemt de nieuwe lijst dan ook een "zware klap" voor de doelstellingen van het kabinet.
(Bron)

Geen opmerkingen: