zaterdag, november 17, 2007

Daling uitstoot broeikasgas moet binnen tien jaar

VALENCIA/BILTHOVEN - De mondiale uitstoot van broeikasgassen moet binnen tien jaar gaan dalen. Anders zijn ernstige gevolgen van klimaatverandering niet meer te beperken. Momenteel stijgt de uitstoot nog.
Dat staat in het zaterdag in Valencia verschenen rapport van het VN-klimaatpanel (IPCC). Volgens het rapport moeten de maatregelen tegen de uitstoot wereldwijd worden genomen.
Het rapport noemt in de eerste plaats de VS maar ook de sterk groeiende economieën in ontwikkelingslanden waar de uitstoot omlaag moet. De landen van de Europese Unie lijken daarmee een begin te hebben gemaakt, meldt het Milieu- en Natuurplanbureau (NMP) in Bilthoven.
Het rapport stelt dat een daling van de uitstoot van broeikasgassen met 50 tot 80 procent in 2050 ten opzichte van 2000 vereist is om de gevolgen te beheersen.
Het rapport, dat een samenvatting is van drie eerder dit jaar verschenen rapporten, geeft een overzicht van alle mogelijke gevolgen van een ongeremde groei van de uitstoot van broeikasgassen.
Een verdere toename van de wereldgemiddelde temperatuur, zeespiegelstijging en veranderingen in neerslag en wind zijn daarvan de belangrijkste.
Die leiden op hun beurt tot toename van water- en voedselschaarste voor honderden miljoenen mensen in ontwikkelingslanden, toename van extreme weersomstandigheden als zwaardere tropische cyclonen en het risico van van overstromingen voor miljoenen mensen die in laaggelegen gebieden wonen.
Op zeer lange termijn, na 2100, dreigt het smelten van de ijskap op Groenland en daardoor een zeespiegelstijging van zeven meter.
Het panel verwacht dat het rapport volgende maand een belangrijke rol zal spelen tijdens de klimaatconferentie op Bali. De conferentie moet de weg vrij maken voor onderhandelingen over een nieuwe internationale overeenkomst na het aflopen van het Kyoto protocol in 2012.
De opvattingen van IPCC en milieugoeroe Al Gore hebben aanzienlijk meer gewicht gekregen nadat hen de Nobelprijs voor de vrede is toegekend. De prijs wordt 10 december in Oslo uitgereikt.
Het rapport, waaraan Rob Swart, Bert Metz en Peter Bosch van het NMP meeschreven, concludeert ook dat een groot deel van de mogelijkheden om de vermindering van de uitstoot te verwezenlijken in ontwikkelingslanden ligt.
Daarom wordt gesproken over uitbreiding van de mogelijkheden voor 'vergroening' van de investeringen in energieopwekking, industrie en de gebouwde omgeving in die landen.
(Bron)

Geen opmerkingen: